Historier
Forhenværende kirkesanger
I gamle dager skulle det gjerne legges ved en ”forholdsattest” når man søkte opptak ved en skole. Mange gjorde som Halldis Moren (Vesås), gikk til den forhenværende kirkesanger i hjemkommunen, og ba ham legge inn noen godord… forhenværende kirkesanger du….
Kvinnen skal være mannens overhode
Peder Bjørnson surret bevisst litt i sin preken til de nygifte, slik at alle tilstedeværende oppfattet ham slik at han mente kvinnen skulle bestemme der i gården. Forloveren protesterte overfor presten etter vielsen, og mente at skriften var klar på dette punktet – at det var mannen som skulle være familiens overhodet. Da svarte Peder prest; Jeg tok nok ikke så feil. Skal dette ekteskapet gå bra – må det være som jeg sa….
Roger Wahlstrøm
TA – 24. mai 2011; Se her, jeg er ikke bare i Sorrento for å kose meg på restauranter. Jeg bærer også, spøker Roger Wahlstrøm. – Og så må jeg jo være med for å kaste glans over arrangementet – med krøller, krans og kulemage, sier posebæreren, med glimt i øyet. Hva mer gjør du her da? – Jeg betaler! Betaler og bærer. Vi er sponsorer, vet du.
Utdannelse
Christian Bjelland ble spurt av Niels Christian Geelmuiden i et intervju i Kapital en gang om han trodde at høy utdannelse kunne hemme kreativiteten. Han svarte klokt. Jeg husker det ikke ordrett, men poenget hans var at med høy utdannelse skaffer man seg kunnskap og lærer seg å analysere alle forhold i større eller mindre grad. Det fører igjen til at man nødvendigvis tar mindre risiko enn om man ikke gjør det. Vi hører hele tiden om de som lykkes godt fordi de har tatt stor risiko – men vi hører lite til de 99 som mislyktes. Jeg deler Bjelland sitt syn – og anbefaler alle mennensker å skaffe seg en solid utdannelse. Utdannelse lærer oss ikke bare å analysere risiko, men gir oss trygghet om noe skjer i livet. Lær deg noe som få andre kan – og du er sikret arbeid gjennom livet. Men husk: Kunnskap er ferskvare. Mange – særlig i det offentlige – tror den er statisk og agerer der etter.
Midnattssolens land
er det æventyre, der soli ikkje gjeng ned, eller gjeng ned og ikkje stend up at, iflg Arne Garborg.
Min venn Sverre Johansen kom en gang i prat med en kar fra Marokko under en ferietur til Italia. Marokkaneren spurte; Hvor kommer du i fra da? Jeg kommer fra midnattssolens land, svarte Sverre.
Marokkaneren: Hva gjør du her da?
Mali i Afrika
Karina Hollekim hoppet fra fjellet «Fatimas hånd» i Mali. Og jeg siterer fra boka hennes;
Dagen etter forlot vi en landsby og en barneflokk som hadde gjort et uutslettelig inntrykk på alle. Livet på den karrige, tørre ørkensletten var vanskelig, men de hadde en voldsom livsglede, som vi må ha mistet et eller annet sted i vår del av verden. Vi kom, hoppet og forsvant; de var lenket der for livet. De drakk vann med farge som Solo, de eide ingenting, ingen utdannelse, ingen utsikter. Våre selvvalgte og konstruerte vansker, ble patetiske i sammenligning.
Den norske Tujahekken
Den norske Tujahekken har spedd seg på samme måte som Arbeiderpartiet gjorde på 50- og 60 tallet. Den går fra Agder til Troms, koster 399 kroner meteren, er glissen nederst og snøskadd øverst, får alle gater til å se ut som alle andre og hver dag til å ligne den forrige.
Jan Vinscent Johanssen
Da jeg var distriktslege på Andøya, opplevde jeg den fantastiske Bleiksøya, som er et fuglefjell med utallige arter. Jeg ville gjerne dele gleden med ham som etterfulgte meg i stillingen og spurte om vi skulle dra ut med en lokal skøyte. Selv kunne jeg tenke meg å fotografere litt…
”Vent heller til jeg får speedbåten min”, sa han, ”så skal jeg frese opp under fuglefjellet så hver jævla fugl flyr opp. Så kan du fotografere hele dritten på en gang”. ….